Skip to main content

Het is je vast opgevallen dan vooral in de westerse culturen trouw jurken in ontzettend veel verschillende vormen en maten komen, maar ze vrijwel allemaal wit zijn. 80% van de vrouwen in westerse culturen trouwt in een witte trouwjurk. Dit is echter niet altijd het geval geweest. Waarom trouwjurken vandaag de dag wit zijn, leggen we hier aan je uit.

De eerste witte trouwjurk

Je kunt je nu waarschijnlijk niet voorstellen dat je een trouwjurk kiest die niet wit is. Vroeger was het de traditie om in jurken van kleur te trouwen, rood was een populaire kleur voor trouwjurken. De traditie van een witte jurk ontstond in 1499 toen Anne van Bretagne met Louis XII van Frankrijk trouwde. Ze was een van de eersten die een witte jurk koos. Dit sloeg echter niet meteen aan. Pas in 1840 werd de witte jurk echt populair. Koningin Victoria trouwde toen met Prince Albert in een witte jurk die ze zelf ontworpen had. Een witte jurk stond toendertijd voor rouw en was zeer ongepast om in te trouwen. Toch koos ze voor haarzelf en haar 12 bruidsmeisjes een witte jurk. In de jaren die daarop volgde werden witte trouwjurken steeds meer in de mode. In 1849 werd zelfs gesuggereerd dat trouwjurken altijd al wit hadden moeten zijn.

De traditie van de witte jurk

Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de witte jurk pas echt de traditie in westerse landen. De jurken bleven nog erg conservatief. In de jaren 60 en 70 is veel veranderd omdat mensen meer voor hun vrijheid kozen. Vrouwen droegen voor het eerst broeken en trouwjurken werden minder conservatief.

Trouwjurken vandaag de dag

Tegenwoordig worden witte jurken gekozen zowel door de traditie als de mode. Stijlen van trouwjurken worden beïnvloed door de jurken op de rode lopers en modeshows.

Waar staat de kleur wit voor?

De kleur wit voor een trouwjurk staat voor maagdelijkheid. Vroeger liet je met een witte jurk zien dat je maagd was en kon je dus geen witte jurk dragen wanneer je voor de tweede keer ging trouwen. Dit is nu achterhaald omdat de wereld erg veranderd is.

Moet je een witte jurk dragen?

Nee, je bent vrij in de keuze van je trouwjurk. Het is belangrijk dat je je er zelf prettig bij voelt want het is jouw dag! Echter, voor veel mensen voelt een jurk pas aan als een trouwjurk wanneer deze wit of gebroken wit is. Bovendien ben je ook niet verplicht om een jurk te dragen. Tegenwoordig zijn er ook prachtige pakken en jumpsuits om in te trouwen!

Ben je op zoek naar jouw droomjurk?

Kom dan eens langs bij de Bruidmode Outlet in Rotterdam. Je kunt hier zonder afspraak gewoon naar binnenlopen. Je kunt zelf rondkijken en wanneer je klaar bent om jurken te passen, zal een van de medewerkers je helpen en persoonlijk advies geven. Het voordeel van een bruidsmode outlet is dat de jurken uit voorraad worden geleverd. Je hebt dus niet te maken met een levertijd van 5+ maanden. De jurken zijn nieuw en van hoge kwaliteit, maar afgeprijsd omdat leveranciers bijvoorbeeld ruimte maken voor andere collecties. De kortingen kunnen oplopen tot wel 70%!

Dion

Author Dion

More posts by Dion

Leave a Reply